Hoe maak ik moeilijke keuzes?

Ik kreeg deze interessante vraag laatst van iemand op instagram. Een vraag die me nu al een tijdje bezig houdt. Want wat is een moeilijke keuze? Ik denk dat ik weinig dingen als keuze zie omdat ik altijd 100 keer van gedachten verander en daar heb ik vrede mee kunnen sluiten. En hoe langer ik erover nadenk, misschien bestaat een keuze maken niet, of is alles een keuze? Hoe dan ook, super interessant om over na te denken. Als coach heb ik me even in de schoenen proberen te zetten van de vraagstelster om zo toch een goed advies kunnen te geven. Wie weet heb je er iets aan!

Als je een besluit neemt, ga ervoor, als je je gedachten verandert, ga ervoor 😉

Op het moment dat je een besluit neemt en daar dan achter gaat staan, maakt het niet echt uit of je het “juiste” besluit hebt genomen. Je weet namelijk nooit of iets het juiste besluit was. Het leven komt zoals het komt en daar kun je niet echt voor plannen. Het enige wat je kunt beïnvloeden is de manier waarop je omgaat met de dingen die op je pad komen. Je kunt wel ontzettend moeilijk gaan doen en al je tijd besteden aan twijfelen maar ondertussen gaat het leven door en gebeuren er altijd onverwachte dingen.

Voorbeeld:

Afgelopen jaar kreeg (ik had er zelf voor gezorgd dat ik deze nieuwe baan had) ik een baan in een ander team. Iets wat me super leuk en uitdagend leek. Ik zag mezelf als echte toevoeging op deze afdeling en wist dat ze mij nodig hadden. In theorie een leuk verhaal natuurlijk. Maar naarmate de tijd verstreek binnen de nieuwe afdeling hoe vervelender ik het ging vinden. Maarja, ik had een afspraak gemaakt en voelde me inmiddels verantwoordelijk voor het welzijn van mijn nieuwe studenten. Ik heb het een tijdje laten sudderen, in de hoop dat het toch wel beter zou worden. Dat werd het niet. Ik ging in gesprek met mijn collega’s en werd er steeds meer van overtuigd dat ik niet door moest gaan. Toen ben ik in gesprek gegaan met mijn leidinggevende. Ik heb een aantal jaar geleden besloten niet meer mooi weer te spelen en daar altijd eerlijk over te zijn (mits ik daar niemand mee kwets). Ik ga dus altijd in gesprek met de mensen waar ik mee werk. Op die manier heb ik niet het gevoel dat ik iets binnenhoud. Als je iets binnen gaat houden dan gaat het namelijk groter en erger worden. Ik besprak het dus, regelde samen met haar dat mijn functie zou veranderen. Ik voelde me een paar weken iets positiever erover maar toen ging het toch weer slechter. Ik kon het werk gewoon niet leuk vinden. Ik ben weer in gesprek gegaan en toch besloten te stoppen op deze afdeling, hoe ongebruikelijk het ook is. In eerste instantie had ik dus een besluit genomen om een uitdagende functie aan te gaan, maar naarmate de tijd verstreek veranderde ik van gedachten en was mijn nieuwe keuze dus om er niet mee door te gaan en te leven met de gevolgen van dien. 

Overleg met anderen

Als je met anderen praat over het besluit wat je wil nemen wordt het waarschijnlijk ook duidelijker voor jezelf. Niet omdat je dan hoort wat zij ervan vinden, want dat maakt altijd verrassend weinig uit, maar omdat je het even tegen iemand anders kan zeggen dan tegen jezelf. Op een of andere manier kom je vaak niet uit een bepaalde gedachtencirkel als je alleen met jezelf overlegt. Ga dus niet vragen naar de mening van een ander maar luister naar wat je zelf vertelt en hoe je je daarbij voelt. Je kunt ook kijken hoe je je voelt bij de reactie die een ander geeft, dat geeft je vaak richting. Voel je weerstand? Voel je rust? Voel je blijdschap? Dat zijn allemaal tekenen die jou de juiste kant op kunnen wijzen. Wat je eventueel wel kan doen is dat je 2 keuzes voorlegt, iemand anders laat kiezen en dan gaat voelen hoe je je voelt op het moment dat diegene de keuze heeft gemaakt. Dus als de keuze tussen rood en groen is kun je de ander vragen wat zij zouden doen. Als ze dan rood zeggen voel je vanzelf of dat is wat je wil.

Dat gevoel kun je echt trainen. Probeer het eens uit met kleinere dingen. Het kan soms lastig zijn om grote besluiten zelf te nemen omdat je misschien mensen daarmee kwetst of teleurstelt. Wat er uiteindelijk zal veranderen is dat als jij echt 100% achter je keuze staat en dat goed leert communiceren kan niemand het je kwalijk nemen dat je dat besluit neemt. Niemand zal het je gunnen om iets te doen waar je ongelukkig van wordt.

Een Pro en Con list (+ en – lijst)

Eerlijk gezegd ben ik hier nooit fan van geweest. Voor sommige mensen werkt dit maar op het moment dat je dit doet dan ga je naar je verstand luisteren, dat is eigenlijk niet wat je wil. Het kan namelijk zijn dat je een lijst van 20 pro’s hebt en 1 con’s. Maar het kan zijn dat die ene con zo belangrijk is dat al die pro’s niet uitmaken.

Besluiten baseren op iets voor een ander doen of laten

Je hoort vaak mensen zeggen; ja maar als ik het doe dan laat ik ze in de steek, of; hij is er zo mee geholpen, of; ik heb nu de afspraak al gemaakt, daar kan ik niet meer op terug komen. Dingen veranderen. Situaties veranderen. Bekijk of het überhaupt jouw verantwoordelijkheid is om voor iemand te zorgen of om iemand anders problemen op te lossen. Doe je het met plezier? Helemaal goed! Doe je het met dikke vette tegenzin? Dan doe je er niemand een plezier mee. Vraagt iemand je om te helpen bij verhuizen omdat diegene niemand anders heeft, maar je wil echt niet? Kijk of je iets anders kan betekenen. Misschien kun je wel hulp inhuren voor diegene als je de financiële vrijheid hebt.

Wat ik bij de studenten waar ik mee werk vaak hoor is dat ze de studie doen omdat hun ouders het van hen verwacht. Dan zit jij dus 4 jaar op een opleiding (als je mazzel hebt) en dan zijn je ouders blij, maar jij doodongelukkig. Ik kan je wat vertellen, in the long run zijn je ouders echt niet gelukkig met jouw ongeluk. Is dat wel zo? Dan is het tijd voor een goed gesprek. Maak een besluit dus omdat jij het wil, niet omdat iemand ander iets van jou wil/verwacht.

Vergeef het jezelf als je “de verkeerde keus” hebt gemaakt en stel bij

Het is oke om “de verkeerde keus” te maken (nogmaals, je weet nooit of iets de verkeerder keus is). Geef toe dat je de verkeerde keus hebt gemaakt en stel bij. Vergeef jezelf dat het de verkeerde keus was maar dat je ook niet kon weten dat het zo zou lopen.

Wat zijn jouw gedachten hierover? Heb je wel eens een “verkeerde keus” gemaakt? Hoe ging je hiermee om? Hoe maak jij moeilijke keuzes?

Hulplijn inschakelen?

Alleen kan het moeilijk zijn om ergens uit te komen. Als je alleen met jezelf praat of met vriendinnen, vrienden of familie, dan kom je er toch vaak niet uit of maak je een besluit gebaseerd op wat een ander graag zou zien. Zeker vriendinnen, vrienden of familie geven je vaak goedbedoeld advies omdat zij een bepaald beeld bij jouw leven hebben en wat goed voor jou is. Daarom kan het fijn zijn om met een coach te praten. Diegene staat vaak verder bij jou vandaan en heeft verder geen belang bij jouw besluit. Wie weet helpt het je!