Op zoek naar de droom
Al heel vroeg was ik me bewust van het gevoel dat ik op zoek wilde naar mijn droombaan. Ik wilde niet werken voor het geld, ik wilde gelukkig worden in mijn werk. Op mijn 12e stortte mijn toekomstbeeld al in omdat mijn droombaan niet meer mogelijk was. Ik zal je de details besparen maar tussen mijn 14e en 26e had ik talloze baantjes (ik kom zéker op 20 verschillende), begon ik aan 4 opleidingen en maakte er 2 af en bij mijn eerste echte baan na mijn afstuderen kreeg ik een burn-out. Misschien denk je; 20 baantjes? Dat lijkt me overdreven? Dat is het echt niet. Ik heb het gecheckt. Overigens tel ik hier ook mijn stages bij op. Baantjes hield ik soms niet langer dan een half jaar vol. Als ik langer door ging met een baantje terwijl ik al een naar gevoel had, zei mijn lichaam: “Hé ho eens!” en dan werd ik ziek of lag ik dagen lang moe op bed. Een burn-out was dus niet heel gek na een half jaar tegen mijn natuur in werken.
De omslag van ‘op zoek’ naar ‘eigen richting bepalen’
Tijdens de herstelperiode van mijn burn-out leerde ik ontzettend veel over mezelf. In het verleden had ik al veel onderzoek gedaan naar wie ik was en heel veel gereflecteerd maar mijn zelfbeeld was volledig verkeerd. Ik wist niet écht wie ik was en wat ik wilde. Ik gedroeg me naar het beeld dat mensen van mij hadden en niet naar wat voor mij goed voelde. Tijdens die herstelperiode had ik de tijd om uit te zoeken wat ik nou écht belangrijk vond en wie ik wilde zijn. Ik ontwikkelde een aantal criteria waaraan mijn toekomstige werk moest voldoen.
Sparren in plaats van solliciteren
Een jaar later had ik een sollicitatie voor een baan die me super leuk leek. Ik wist nu goed wat ik wel en niet wilde en nam me voor om dit allemaal open en eerlijk te bespreken. Dit was de eerste keer dat ik tijdens een sollicitatie niet alleen ging vertellen wat ik kon, maar ook wat ik wilde. En niet geheel onbelangrijk; ik ging ook bespreken wat ik niet wilde. Dit gesprek was geweldig! Tijdens de sollicitatie waren we echt aan het sparren. We bespraken wat ik wilde, wat hij wilde en hoe we dat konden samenbrengen tot een geheel. Dit was het fijnste sollicitatiegesprek wat ik ooit had gehad. Ik wist wie ik was en voelde me echt zelfverzekerd. Niet arrogant of veeleisend, maar zelfverzekerd. Enne, niet geheel onbelangrijk; het was ook echt een leuke tijd! Ik mocht echt de functie invullen zoals we dat hadden besproken en mijn kwaliteiten kwamen echt tot hun recht.
Open en eerlijk communiceren als basis
Na die ene sollicitatie heb ik me voorgenomen altijd open en eerlijk te zijn tegen iedereen om me heen, dus niet alleen werkgevers maar ook vrienden en familie. Dit voornemen heeft mij tot de dag van vandaag zoveel gebracht. Ik leef een eerlijker leven en ik kan het invullen aan de hand van mijn waarden. Ik kan mijn kwaliteiten optimaal inzetten en doe daardoor nu werk waar ik extreem veel voldoening uit haal, namelijk coachen! En natuurlijk weet ik dat dit geen eindpunt is maar dat ik altijd in beweging zal blijven. Kwaliteiten, waarden en principes zullen altijd blijven veranderen en dat is geweldig omdat ik weet dat elke stap die ik zet in lijn is met mijn waarden. Daardoor kan het alleen maar leuker worden!
Een paar kernwoorden
- Idealistische realist – Ik ben een idealistische realist. Ik hou echt van dromen en geloof erin dat er voor iedereen een droomleven klaar ligt. Ik blijf alleen wel altijd realistisch. Ik ga je geen valse hoop geven.
- Humor – Tijdens mijn coaching maak ik vaak gebruik van humor. Ik hou ervan om serieuze momenten af te wisselen met humor en zet humor vaak in om het proces te helpen.
- Lekker mezelf – Ik zie mezelf niet echt als iemand die heel “professioneel” is op een “traditionele” manier (bestaat dit uberhaupt?). Ik ben mezelf tijdens het gesprek.
- Eerlijk en open – Eerlijkheid en openheid zijn 2 van mijn kernwaarden. Dit verwacht ik ook tijdens coachgesprekken. Als ik niet eerlijk en open kan zijn en jij het gevoel hebt niet open en eerlijk te kunnen zijn, dan kunnen we geen coachgesprek voeren.
Mijn visie als coach
Ik coach echt gericht op het leven van je droomleven. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om zijn/haar/hun droomleven te leiden. Ik denk ook oprecht dat deze voor iedereen bestaat. Ik ben van mening dat als iemand dicht genoeg bij zichzelf staat en dus weet wat diegenes waarden, kwaliteiten en principes zijn, dat een droomleven bijna als vanzelf ontstaat. Je maakt als het ware een (realistische) lijst van criteria en gaat aan de hand van die criteria je leven invulling geven. Daarnaast vind ik dat een coachgesprek niet al te zwaar hoeft te zijn. Het is geen praatuurtje waarin je elke week al je struggles op tafel kunt leggen. Humor heeft een plaats in coaching en we gaan gewoon lekker aan de slag.
Linda-buiten-werk
- Ik heb soms van de een op de andere dag een nieuwe hobby waar ik me helemaal op stort. Vaak koelt dat na een paar dagen/weken weer af en doe ik het daarna een paar keer per jaar.
- Ik hou echt van klussen maar heb nog niet echt de tools om mooie dingen te maken, dat zou ik wel willen. Later als ik groot ben!
- Af en toe vind ik gamen super leuk, Zelda Breath of the Wild is mijn favoriet. Vroeger speelde ik vaak The Sims, Pokemon of Rollercoaster Tycoon.
- Ik kom van Texel en ik ga er nog graag naar terug voor familiebezoekjes en de rust in de natuur.
- Kunst en cultuur kan ik vaak niet echt boeiend vinden. Ook muziek luister ik gewoon omdat ik het leuk vind, je moet me niet vragen er meer van te vinden dan dat.
- Ik hou me veel bezig met het milieu, gelijkheid en ben continu bezig met minimaliseren.
- Ik ben een extraverte introvert. Ik ben heel goed in sociale situaties. Zet mij in een willekeurige groep en ik vermaak me. Maar ik heb daarnaast echt veel tijd alleen nodig om te kunnen opladen en geniet van alleen buiten de deur koffie drinken of lunchen. Ook ga ik regelmatig alleen op een stedentripje.