Waarom zou je methodes aanleren?
Op school hoor je leerlingen altijd zeggen; “waarom zou ik dit leren? Ik wil toch iets anders worden!”.
Tijdens coachsessies komt deze uitspraak ook wel eens omhoog. Na bijna elke coachsessie geef ik huiswerk mee. Soms zijn dat grote intensieve opdrachten die je elke dag moet doen en soms is het; doe niks. Voor een coachee is het nut niet altijd direct duidelijk van zo’n opdracht en vindt het dan te intensief en tijdrovend.
Het nut van een opdracht is soms direct helder en soms zit ze me echt aan te kijken alsof ze vuur ziet branden. Na wat uitleg gaat ze 2 weken aan de slag. Bij de volgende afspraak heeft ze gezien en gevoeld wat het effect was van de opdracht, tegen alle verwachtingen in! Maar de vraag die daar dan op volgt is; “zou ik dit dan altijd moeten doen om me goed te kunnen voelen? Moet ik elke week deze oefening doen?! Dat is veel te veel!” Gelukkig kan ik dan iemand geruststellen. Net als de leerling op school die wiskunde moet leren terwijl hij geen wiskundige wilt worden, is ook dit een specifieke skill die je jezelf aanleert. De leerling leert wiskunde omdat hij bepaalde methodes aanleert om problemen op te lossen die hij in andere situaties van het leven ook kan gebruiken. Soms is dat een rekensom uitrekenen, maar soms is het wéten dat de rekensom bestaat genoeg om een bepaald iets te kunnen begrijpen. Snap je me nog?? Ik weet dat het vaag klinkt. Een ander voorbeeld is autorijlessen. Je leert een bepaalde methode aan, spiegel, schouder, spiegel, koppeling indrukken, schakelen. Om vervolgens alles weer te vergeten. Écht autorijden leer je pas als je je rijbewijs al hebt.
Bij coaching werkt dat hetzelfde. Naast de gesprekken die we voeren rijk ik je een toolbox aan met bepaalde methoden. Je brein moet leren begrijpen, na een paar weken een bepaalde oefening te doen, dat deze methode je helpt in bepaalde situaties. Als je je weer beter voelt, mag je de methode weer loslaten tot je hem weer nodig hebt.
Het mooie is, op een gegeven moment voelt de methode die voor jou werkt zo natuurlijk, dat je helemaal niet meer bewust die toolbox hoeft te pakken maar dat hij eigenlijk altijd al open staat en dat je de methodes onbewust inzet om steeds sneller uit dat dipje te komen, tot dat je, idealiter, nooit meer in dat dipje terecht komt. Maar laten we eerlijk zijn, dipjes horen bij het leven. Zonder dipjes, geen hoogtepunten. In mijn ogen is het ultieme doel het vertrouwen te krijgen dat het goed komt als je middenin een dip zit.
Wil je sneller uit je dip komen?
Ben je klaar om aan de slag te gaan? Klaar om sneller uit die dip te komen en jouzelf de tools te gunnen die je gaan helpen? Stuur me even een mailtje – linda@zijisfrank.nl of maak meteen een afspraak op mijn contactpagina.
Meteen aan de slag?
De 1e sessie is altijd gratis!