Een visionboard maken

Een visionboard kan je verder helpen in je zoektocht naar jouw droomleven. Herken je dat? Dat je van dag tot dag maar gewoon wat doet? Je leeft je leven zoals je het altijd al deed en hebt eigenlijk niet echt iets om naartoe te werken. Als je naar je toekomst kijkt zie je misschien een huis, hond en een kind of 2. Misschien zie je een toekomst vol reizen. Misschien zie je een baan waar je veel geld verdiend? Hoe dan ook, het blijft een vaag idee, de toekomst. Het is een toekomst die je hebt gekopieerd van iemand die kent of iets wat je online voorbij hebt zien komen. Maar past dit eigenlijk wel bij jou? Is dit toekomst beeld wel iets wat bij jou past?

Vaak is je huidige toekomstbeeld nog vaag, je bent nog niet echt naar een specifiek doel aan het werken. Hoe ik het altijd voor me zie is een toneel met heel veel lichten en een toneel met een spotlight.

Een spotlight vs veel spotlights

Misschien kun je al raden wat ik hiermee wil zeggen. Als je 1 spotlight op een toneel zet, dan kun je focussen op wat er te zien is in die ene spotlight. Je wordt niet, of moeilijk, afgeleid door de factoren buiten die ene spotlight. Als je het hele toneel en iedereen daarop verplicht met elk een spotlight is het extreem moeilijk om te weten waar je op moet letten.

Op zich is dat geen probleem. Als je gewoon wilt zien wat er gebeurt als je het leven leidt zoals het komt dan is het prima om al die spotlights aan te laten staan. Als jij jouw droomleven wilt gaan leven is dit niet de meest effectieve strategie. Als je geen focus hebt wordt je afgeleid door alles wat op je pad komt. Als je weet wat je wil dan is de kans oneindig veel groter dat je dat ook krijgt. Want hoe kun je krijgen wat je wil als je niet weet wat dat is?

Het hoeft nog niet helemaal duidelijk te zijn om focus aan te kunnen brengen

Het is prima om geen scherp beeld te hebben van je toekomst. Sterker nog, dit beeld zal waarschijnlijk elk jaar, elke maand, elke week, elk uur veranderen. Dat is echt helemaal oke! Maar ga er nou eens voor zitten… Doe je ogen dicht en kijk naar je toekomst. Wat zou je willen? Een fijn huis in de natuur? Een goede baan die goed betaald? Een boekenkast vol prachtige boeken? Een huis vol kleurrijke schilderijen? Je kunt waarschijnlijk wel iets bedenken. Zet dat nou eens ergens neer. Ik gebruik daar zelf Pinterest voor, maar je kunt ook gaan knippen en plakken. Leg, zet, hang dat ergens waar je het goed kunt zien. Als je ernaar kijkt, zie dan jezelf in dat plaatje leven. Beeld jezelf in dat het al zover is. Zie jezelf in dat huis vol schilderijen zitten.

Werk je visionboard regelmatig bij

Merk je dat de afbeelding niet meer goed voelt? Dan ben je waarschijnlijk weer een stapje dichterbij. Hoe dichterbij je bij je kern komt, hoe duidelijk het wordt wat je wil. Je moet tenslotte ook ontdekken wat niet goed voelt. Helemaal prima! Ververs je visionboard naar iets wat op dit moment wél bij je past.

Een van de vele manieren

Een visionboard is een tool om dichterbij jouw droomleven te komen. Maar er zijn er veel meer. Kijk wat bij jou past. Voelt het niet prettig om een bepaalde methode te gebruiken? Doe het dan vooral niet! Probeer eens iets anders! In de post “Wat als je beroep niet matcht met je passie?” bespreek ik andere methoden.

Heb je geen zin om al die blogposts te lezen, om online te blijven hangen, maar wil je gewoon actie en meteen iets vinden wat bij jou past? Dan is het misschien een idee om een afspraak te maken. Samen gaan we op zoek naar methodes die wel bij jou passen en begeleid ik je in dit proces.

Ontdekken wat jouw passie is?

In het traject: “ontdek jezelf en creëer jouw droomleven” ga ik met je aan de slag om jouw kwaliteiten en drijfveren te ontdekken. Met een stevige basis zelfkennis ga je vanzelf die passie ontdekken of dat nou in het komende jaar is of over 10 jaar. Dat is allemaal prima. Want 1 ding weet ik zeker; als je blijft zoeken naar je passie zonder jezelf eerst te leren kennen, ga je die passie niet vinden. 

Meteen aan de slag?

De 1e sessie is altijd gratis!