Wat als je beroep niet matcht met je passie?

Wat nou als je werk niet je passie is? Super interessante vraag! Ik kreeg hem binnen via Instagram en het leek me heel leuk én nuttig om hier een blogpost aan te wijden.

Misschien is het iets wat je herkent. Je voelt dat het werk wat je doet niet iets is wat je altijd wil blijven doen, je krijgt er niet echt energie van en je staat niet te springen om ‘s ochtends aan je werk te beginnen. Gelukkig is dit heel normaal en helemáál niet erg! Je kunt helaas niet in je vingers knippen en opeens je droomleven leiden. Was het maar zo ;-). Er zijn talloze tussenstations en je hebt nou eenmaal te maken met bepaalde levensomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan; je hebt een partner waar je rekening mee wilt houden, je hebt een fijn contract bij je werk met goede arbeidsvoorwaarden, je hebt leuke collega’s waar je nog geen afscheid van wilt nemen, je hebt een huis/kinderen/huisdieren die ervoor zorgen dat jij het risico niet wilt nemen om je dromen te volgen (als je die dromen überhaupt al hebt!). Allemaal hele goede redenen om een baan te hebben waar je niet zielsgelukkig van wordt maar die er wel voor zorgt dat je een fijn leven leidt.

Zou iedereen zijn droomleven na moeten jagen?

Om je heen zie je mensen hun droomleven leiden. Op social media barst het van de mensen die succesvol zijn, gelukkig en duidelijk hun passie hebben gevonden. Iets om na te streven, toch? Als je er nog niet bent, kan het soms voelen alsof je faalt. Dat is niet zo, dat wil ik je op je hart drukken. In een andere blogpost over het vinden van je passie vertel ik over dat je een passie niet moet zoeken, je moet je leven zo inrichten dat iedere stap díé je zet, een goede stap is. Als je maar stapjes blijft zetten in de, op dat moment, goede richting, dan kom je vanzelf op het punt aan dat je wél dat gevoel krijgt wat een passie je kan geven. Dat onderbuikgevoel. Dat gevoel waardoor je weet dat het goed zit. Iets dat in ieder geval zeker is, is dat als je blijft stil staan op de plek waar je nu bent, dan ga je sowieso nooit dat gevoel vinden.

Begrijp me niet verkeerd, het is helemaal prima als jij even een pas op de plaats doet, even oké bent met zoals het nu is. Of als jij ervoor kiest dat het gewoon prima is zoals het is en je helemaal niet op zoek wil naar een passie. En niet te vergeten, er zijn ook mensen die ervoor kiezen om hun gezin, hun hobby of iets anders op de eerste plek zetten en het dus niet belangrijk vinden om hun passie in hun werk te vinden. Voor hen is het belangrijker om de financiële zekerheid te hebben om te kunnen doen waarvoor zij hebben gekozen. Allemaal helemaal prima! Dan geldt deze blogpost misschien dus niet voor hen/jou.

Goed, oké, jij bent nog aan het lezen dus jij wil wél graag je passie vinden/leven maar hebt nu werk wat dat niet is. Voor jou heb ik wat tips op een rijtje gezet!

Mini stapjes richting jouw droomleven

Om je droomleven te kunnen gaan ontdekken/leven moet je stappen zetten en in beweging blijven. Het hoeft niet allemaal in 1 keer, je gaat die passie niet binnen een vooraf bepaalde tijd vinden. Blijf mini stapjes zetten, dan kom je er vanzelf.

Visionboard

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een visionboard. Ik heb hier een hele blogpost aan gewijd. Kort gezegd: een visionboard opstellen zorgt ervoor dat je focus aanbrengt in je leven. Ken je dat, dat als je een nieuwe super vette tas hebt gekocht, dat je een dag later opeens heel veel mensen ermee ziet lopen? Dat is hoe de wet van aantrekking werkt. Door bewust focus aan te brengen, ga je dingen zien die je eerder niet zag, je gaat mensen spreken die je anders niet had gesproken en onderneemt acties die anders niet in je op waren gekomen. Als je deze visie, jouw doelen, naar buiten gaat brengen, gaat het nog sneller! Op die manier ga je mensen “aantrekken” die jou eventueel kunnen helpen bij het behalen van jouw doelen.

In een visionboard ga je afbeeldingen bij elkaar zoeken die afbeelden hoe jij jouw leven eruit wil laten zien in de toekomst. Wil je voor groepen spreken? Zoek dan een foto die dat beeld bij jou naar boven haalt. Wil je een mooi huis in de natuur? Idem. Wil je graag een groot gezin? Zoek een afbeelding die voor jou goed voelt. Door iedere dag even naar die plaatjes te kijken, prent je een beeld in je hoofd waardoor je brein gaat wennen aan dat nieuwe idee.

Affirmaties

Afiirmaties zijn zinnen die je tegen jezelf zegt – hard op, in je hoofd of op papier. Die zinnen gaan ervoor zorgen dat je in een positievere mindset terecht komt en nieuwe gedachtenpatronen creërt . Is het jouw droom om ooit een TED talk geven over jouw expertise maar vind je het op dit moment super eng om voor publiek te staan? Dan kun je de volgende zin iedere ochtend tegen jezelf zeggen: “ik vind het super leuk om voor grote groepen mensen te praten. Ik spreek altijd met zelfvertrouwen omdat ik weet waar ik het over heb”. Op deze manier ga je gedachtepatronen omvormen die jou op dit moment tegenhouden om jouw droomleven te leiden. Dit kan je voor elke negatieve gedachten doen die je hebt. Spreek in je affirmatie altijd alsof het al zo is. Als je zegt “ik wil me goed voelen voor grote groepen mensen”, dan blijf je je brein vertellen dat je het wil, het blijft altijd iets wat in de toekomst is.

Vrije tijd investeren

Je kunt naast je normale werkuren tijd gaan investeren in het leven van jouw droomleven. Als je al weet wat je wil kun je bijvoorbeeld een paar uur per week besteden aan deze activiteiten. Weet je nog niet wat je wil? Dan kun je in je toekomst investeren door bijvoorbeeld eens naar eens naar een masterclass, retreat of coach gaan om te ontdekken wat je eigenlijk wil.

Vacatures bekijken

Vacatures bekijken hoeft niet meteen te betekenen dat je een andere baan zoekt. Je kunt gewoon vrijblijvend onderzoek doen. Dat klinkt misschien een beetje denigrerend, want tuurlijk kan dat, dat weet je zelf ook wel! Maar heb je wel eens zonder dat drukkende gevoel naar vacatures gekeken? Zonder schuldgevoel naar je huidige werkgever of naar jezelf? Ga eens gewoon voor de leuk rond kijken en hou in je achterhoofd dat je niet kijkt om te solliciteren, maar gewoon om te kijken of iets je aanspreekt, of er iets is wat je eventueel in de toekomst zou willen doen. Enne, ga eens kijken naar vacatures die volledig buiten jouw kennislevel liggen! Wie weet ontdek je wel hele vette dingen. Het mooie is, die kun je dan weer gaan opnemen bij het uitoefenen van de andere tips die ik in deze blogpost noem.

Contacten leggen

Ga eens naar een netwerkbijeenkomst of ga kijken of je online kunt netwerken. Kan dat niet? Kijk of je via een social media platform mensen kunt vinden die je inspirerend vindt. Kijk niet naar de inhoud die iemand deelt, maar naar wat voor type persoon het is. Spreekt diegene je aan? Voel je een klik? Ga eens in gesprek! Die leuke persoon kan jou dan misschien ook weer in contact brengen met andere leuke mensen. Hoe meer leuke mensen je om je heen verzamelt, hoe groter de kans dat jouw toekomst ook leuker wordt.

Neem afscheid van mensen die een negatieve invloed zijn

Ik ben zelf geen fan van mensen in mijn buurt houden die een negatieve invloed hebben op mijn leven. Ik verbreek contact als het niet meer prettig voelt of ik ga in gesprek met die persoon. Om een droomleven te gaan leven moet je je soms los maken van de mensen in je leven die jou klein houden en die ervoor zorgen dat je niet de stappen durft te zetten die je eigenlijk wel wil zetten.

Ga ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en wat je leuk vindt

Als jij weet wat jouw kwaliteiten zijn en wat je leuk vindt, kun je zelf meer richting gaan geven aan je leven. De meeste van ons laten ons leven leiden door omstandigheden en gaan een beetje mee met wat er verwacht wordt. Soms is dat goed, soms niet. Dan bedoel ik; je laat je leven inrichten en bepalen door andere mensen en de dingen die om je heen gebeuren. Doen wat “hoort”.

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met de bovenstaande punten? Je kunt altijd hulp vragen. Zelf heb je vaak blinde vlekken, ben je te bescheiden of durf je jouw eigenschappen niet als goede eigenschappen te zien. Het is handig om daar een coach voor te vragen omdat die objectief naar jou kan kijken zonder dat diegene baat heeft bij jouw veranderingen. Als je bekenden vraagt dan word je vaak juist de verkeerde kant op gestuurd omdat zij een bepaald beeld hebben van jou terwijl dát nou juist is waar je vandaan wil blijven.

Samen met mij aan de slag?

Samen gaan we op zoek naar wat jij kan én wat je leuk vindt. In de coaching gaan we kijken hoe jij het snelst én het fijnst richting jouw droomleven kunt gaan leven. Zin in? Maak een afspraak!

Ontdekken wat jouw passie is?

In het traject: “ontdek jezelf en creëer jouw droomleven” ga ik met je aan de slag om te gaan bewegen vanuit je huidige baan, richting je droomleven. Met een stevige basis zelfkennis ga je vanzelf die passie ontdekken of dat nou in het komende jaar is of over 10 jaar. 

Meteen aan de slag?

De 1e sessie is altijd gratis!

Vragen?

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze post met vragen zit. Je kan me altijd bereiken via e-mail of je kunt me een berichtje sturen op Instagram of LinkedIn. Voel je altijd vrij om dat te doen!